Wat betekent het verbod op gratis plastic tassen voor winkeliers?

Sinds 1 januari 2016 mag u geen gratis plastic tas meer meegeven aan uw klanten. U mag wel een plastic tas verkopen. Dat mag ook een statiegeld tas zijn. Daarnaast kunt u een tassenbol plaatsen. Dit is een verzamelpunt waar klanten hun plastic tas in kunnen doen of juist uithalen om opnieuw te gebruiken.

Voor wie geldt het verbod?
Het verbod op gratis plastic tassen geldt onder andere voor:

  • winkels (ook apotheken);
  • horeca;
  • benzinestations;
  • ambulante handel (verkoop huis-aan-huis, op markten of langs de weg);
  • kappers;
  • musea;
  • webwinkels;
  • postorderbedrijven.
  • Ook tassen met een plastic voering of coating (gelamineerde tassen) mogen niet meer gratis worden meegegeven. Tassen die zijn gemaakt van hernieuwde grondstoffen (‘biobased’) of biologisch afbreekbaar zijn, vallen ook onder het verbod. Deze tassen zorgen ook voor zwerfvuil en het verspillen van grondstoffen.

Wanneer wel een gratis plastic tas?

Voor het beschermen van voedingsmiddelen.

U mag wel een zeer dunne (0,015 millimeter wanddikte) gratis plastic tas meegeven als het nodig is om losse voedingsmiddelen te beschermen tegen vuil en ziekteverwekkers;

Voor het afvangen van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet afgesloten verpakking. Lekvocht van deze producten kan leiden tot kruisbesmetting van andere levensmiddelen; de levensmiddelen zijn daardoor ongeschikt voor consumptie;
Om verspilling van losse levensmiddelen zoals los fruit of broodjes tegen te gaan;
In taxfreewinkel voor het vervoeren van/vloeistoffen, spuitbussen en gels.

Een gratis plastic tas is verder toegestaan in een taxfreewinkel op een luchthaven om verkochte vloeistoffen, spuitbussen en gels mee te geven. Deze producten moeten worden verpakt in een doorzichtige plastic tas (geen eis aan de wanddikte).

Als reclame, maar niet tegelijk met verkoop.

Winkeliers mogen een gratis plastic tas uitdelen als reclame. Maar dit mag niet gelijktijdig met de verkoop van producten gebeuren. Meer informatie over situaties waarbij u wel een plastic tas kunt meegeven vindt u bij Verbod op gratis plastic tassen.

Tips voor winkeliers

Bevorder dat klanten hun eigen tas meenemen;
Bied goede, stevige herbruikbare tassen aan en beprijs deze. Consumenten beseffen dan dat de tas waarde heeft.
Zorg voor een duidelijk logo op de tas. Een helder logo op de tas helpt de consument als deze de tas wil weggooien. Op de website weggooiwijzer.nl vindt u logo’s.

Papieren, stoffen en jute tassen mag u wel gratis meegeven. Deze tassen vallen niet onder het verbod. Dit geldt voor papieren of jute tassen met een plastic coating of voering.

Prijs voor plastic tas

U mag zelf een prijs bepalen voor een plastic tas. De overheid geeft een richtbedrag van € 0,25 per tas. Het bedrag voor een tas moet bovenop het verkoopbedrag komen. Er geldt een btw-heffing van 21% voor de verkoop van een plastic tas. Vermeld het bedrag voor een tas daarom op de kassabon van uw klant.

Toezicht op het verbod

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen. Daarvoor kan de Inspectie uw winkel bezoeken of administratief onderzoek doen. U moet dan kunnen aantonen dat u plastic tassen niet gratis meegeeft, maar uw klanten daarvoor laat betalen.